NUTRITION CARE by Tihana

ukratko o meni

Ja sam Tihana. Davne 2007. godine bila sam zaljubljena u znanost i želju za pomaganjem ljudima.

Tada sam upisala Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu i doslovno krenula u avanturu života. Zamišljala sam sebe na raznim poslovima, ali nekako me unutarnji kompas vodio ka tome “pomoći ljudima” (CARE). Briga za drugo ljudsko biće. Nagrada u obliku zahvalnosti od drugog bića je za mene neiscrpan izvor snage za dalje…. Za nove ideje… Za kreativnost.

Nutrition Care by Tihana je nutricionističko savjetovalište iz Makarske s individualnim i profesionalnim pristupom svakom klijentu- osobi, sportašu ili poslovnom subjektu.

Osnovna misija je pomoći ljudima da budu i ostanu zdravi. Zdravlje je najveće blago koje čovjek ima za svoga života. Osvijestiti tu činjenicu ljudima i pomoći im na tom putu, moja je nit vodilja.

Više o meni
Životopis

Što je Nutrition Care by Tihana?

saznajte što je naša zadaća

To je nutricionističko savjetovalište u Makarskoj čiji je cilj pomoći klijentima da ostvare svoje ciljeve, te profesionalno i individualno pristupiti svakom klijentu, bilo osobno ili on-line.

Naši klijenti su:

- osobe koja žele voditi zdraviji život ili osvijestiti svoje prehrambene navike, kao pomoć kod zdravstvenih problema i/ili problema sa prehranom

- sportaši i sportski klubovi koji žele bolje sportske rezultate i prehranu prilagođenu svojim potrebama i ciljevima

- poslovni subjekti i organizacije koji žele obogatiti svoju ponudu, te ponuditi svojim klijentima/ korisnicima dodatnu vrijednost.

 

Treba li svakom čovjeku nutricionist?

I OSTALA PITANJA KOJA SU VAS DOVELA NA OVU STRANICU

Treba li doručkovati?
Trebam li jesti meso?

Kako smršaviti?
Zašto sam se uopće udebljao?

Kako promijeniti navike?

Koji je točan sastav maslinova ulja i što točno ono "radi" našem organizmu?

Zanima Vas pravilna prehrana, zanima Vas kako sam sebi pomoći da se osjećate (i izgledate!) bolje, da poboljšate svoje sportske rezultate, da poboljšate kvalitetu života!

 

I onda kreće istraživanje- dostupno je toliko (često oprečnih) informacija da polako gubite interes ili odlučite jednostavno pročitati i poslušati savjet stručnjaka- nutricionista. No i tu se postavljaju nova pitanja- treba li baš meni nutricionist, što nuticionist uopće radi, kako izgleda nutricionistički pregled?

I, kako onda mogu doći do vjerodostojnih odgovora na svoja pitanja o prehrani?

U svom radu, često se susrećem sa sličnim pitanjima i dilemama koje muče moje klijente, pa niže, u rubrici često postavljena pitanja, dajem odgovore na neke od najčešće postavljenih pitanja.

 

Naravno, potpuno besplatno možete naći mnoge informacije i potražiti odgovore na svoja pitanja. Često stručnjaci iz raznih područja, pa tako i nutricionizma, daju svoj osvrt na zanimljive teme (kao što možete čitati i na mom blogu). No zbog nedostatka specifičnih znanja koje nutricionisti dobiju izobrazbom, istraživanje može biti naporno, izazvati dodatnu nesigurnost, ili čak navesti na krive zaključke. 

 

Bilo da ste probali sve dijete i dalje ne uspijevate zadržati zdrave navike i/ ili doći do željene linije; želite poboljšati sportske rezultate, ali jedini savjeti koji dobivate uključuju čudnovate pripravke koji vam ne ulijevaju povjerenje; ili trebate konkretnu pomoć zbog zdravstvenih problema, koji su izravno uvjetovani Vašom prehranom, Nutrition Care by Tihana je vaše sigurno mjesto gdje možete očekivati podršku, te stručan i individualno prilagođen savjet.

 

U moru dostupnih informacija i uz tempo koji prati naš svakodnevni život, lako je odustati od traženja najbolje solucije za svoje zdravlje, ili pak nove usluge za svoje klijente.

Međutim, ignoriranje postojanja problema ili izazova, problem se samo produbljuje, a posljedice mogu biti razne:

    • Ako pričamo o kombinaciji netočnih informacija o prehrani i nekoliko kilograma viška- dolazimo do potencijalnih zdravstvenih problema u budućnosti;
    • Ako već imamo zdravstvene tegobe, ne djelovanjem ili čak pogrešnom terapijom, daljnje ugrožavamo svoje zdravlje;
    • Ako kao poslovni subjekt propustimo uvesti dodatnu uslugu- propuštamo dodatni profit.
    • Ako kao ustanova (škola, vrtić, udruga...) propustimo educirati svoje korisnike- propuštamo našoj djeci/ mladima omogućiti preduvjete za bolju budućnost

 

U svom radu pomažemo klijentima da osvijeste svoje probleme, te nađu rješenja u skladu sa njihovim ciljevima i tempom života; klubovima i sportašima da nauče više o pravilnoj upotrebi prehrane u postizanje boljih sportskih rezultata; poslovnim subjektima da kreiraju posebne sadržaje ili obogate svoju postojeću ponudu sukladno današnjim sve izraženijim trendovima u valoriziranju namirnica i zdrave hrane.

Stvarna iskustva naših klijenata

U slučaju se još uvijek dvoumite, odgovor je DA- apsolutno svaka osoba može profitirati od savjeta nutricionista!

Sve naše usluge su koncipirane kako bi zadovoljile Vaše specifične ciljeve- zdravlje, smanjenje kilaže, bolje sportske rezultate, više klijenata/ profita.
U slučaju da Vašem problemu treba interdisciplinarni pristup- rado ću Vas povezati sa drugim stručnjacima koji Vam mogu pomoći. 

Informativni razgovor o svim našim uslugama je besplatan, a svoj termin možete rezervirati ovdje.

Najčešće postavljena pitanja

Zadaća nutricionista je da, kroz različita mjerenja određenih parametara, te na temelju stručnog razgovora, procijeni fizičko i psihološko stanje osobe koja se obratila za pomoć, te pruži jednostavne smjernice koje će klijentu pomoći u ostvarenju ciljeva. Određena stanja zahtijevaju interdisciplinarni pristup, pa Vas nutricionist može uputiti na druge stručnjake- psihologe, liječnike- specijaliste itd.

Postoje različiti alati koji se koriste za što kvalitetniju procjenu, ali razgovor i doživljaj osobe je ono na čemu se temelji odluka koju će metodu nutricionist koristiti da bi se došlo do zajedničkih rezultata i ciljeva.

Nutricionist treba biti empatična osoba koja će voditi osobu kroz proces promjene. Svakome je najteže mijenjati navike, jer kroz to mijenjate sebe, ali to je jedini način za postizanje trajnih ciljeva.

Kao što ste vjerojatno doživjeli, puno je dvosmislenih odgovora kada je u pitanju hrana, na različite načine se objašnjava pojedina problematika iz područja nutricionizma. To je direktna posljedica olakog shvaćanja naše struke i samo-prozvanih stručnjaka. Zato trebate zaista stručnu osobu koja će u Vašoj trenutnoj situaciji procijeniti što je najbolje za Vas.

Stoga, nutricionist mora biti stručna osoba, osoba koja ima odgovarajuću izobrazbu. Osim Prehrambeno-biološkog fakulteta, koji daje široku podlogu iz raznih znanstvenih područja, kod nutricionista je bitno stalno usavršavanje- cjeloživotno učenje. Ponekad se čini da se smjernice o zdravoj prehrani stalno mijenjanju, međutim istina je da kao i sve ostale znanosti nutricionizam napreduje sa svakim novim znanstvenim otkrićem, a na Vašem nutricionistu je da stalno propituje i nadopunjuje svoja znanja.

Jer ne postoji loša hrana, postoje loše prehrambene navike, postoje loši omjeri pojedinih grupa namirnica, kriva percepcija situacije, krivi odnos prema hrani.

Nutricionist ima širinu znanja iz koje će izvući najbolje za vas. I to je veličina pojedinca u svakoj struci, ne imati crno bijeli pogled na situaciju, poznavati zakonitosti različitih parametara i na jednostavan način prenijeti klijentu upute, gdje griješi i kako to popraviti.

Baš kao što je liječnik stručan u svom području, kineziolog je stručan u svome području, tako je nutricionist stručan za svoje područje.

Nutricionistički pregled u suštini ima protokol:

- mjerenje fizičkih parametara,

- inicijalni razgovor s osobom,

- analiza krvne slike, 

- drugi različiti alati kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

Problematika određuje u kojem smjeru ide pregled, radi li se o zdravoj osobi koja želi provjeriti kakve su joj prehrambene navike, radi li se o redukciji tjelesne težine, ili osoba ima dijagnosticiranu bolest pa je potreban poseban režim prehrane, koji opet može biti kratkoročan ili dugoročan zbog prirode bolest.

Sportaši su posebna kategorija, ovisno kojim sportom se bave, treba li im savjet za poboljšanje trenutne prehrane ili žele probati nove nutricionističke strategije kako bi izvukli više iz svoga tijela. 

Najvažniji je individualni pristup, jer ne postoji čarobna formula, koja rješava sve probleme. Ali postoje znanstvene metode i klasifikacija problema, tako da stručni nutricionist uvijek može ponuditi najbolje rješenje baš za Vas.

Zdrava prehrana je vrlo širok pojam koji se pojednostavljeno može definirati kao raznovrsna prehrana.

Raznovrsnost prehrane uključuje određene omjere makronutrijenata (ugljikohidrati, masti i proteini), prisutnost vitamina i minerala, prisutnost ostalih esencijalnih tvari kao što su vlakna, masne kiseline, široka paleta fitokemikalija (biološki aktivne tvari prirodno prisutne u namirnicama), hidriranost organizma.

I dok je generalno zdrava prehrana, raznovrsna prehrana, pojedina stanja ili trenutačni problemi i izazovi s kojima se susrećemo mogu zahtijevati da trenutno prilagodimo svoju prehranu. Opet se vraćamo na individualne potrebe i stanje pojedinca kao primarnoga mjerila zdrave prehrane, te ulogu nutricionista u određivanju idealne prehrane baš za Vas i Vaše trenutne potrebe, kratkoročne i/ ili dugoročne ciljeve.

Kada bi postojao jednostavan i jednoznačan odgovor na ovo pitanje, ne bi bilo potrebe za nutricionistom, onda bi vam Vaš trener/ maser/ liječnik opće prakse/ pedijatar propisao dijetu i riješio sve vaše probleme. No, je li to tako?

Generalno gledajući ono što je zajedničko svim dijetama su generalne upute upućene svima kako da dođu do željene težine. Odmah na početku je izostavljen ključan detalj- svaka je osoba individua za sebe i ima svoju problematiku: koliko kilograma bi trebala smršaviti i kojom brzinom, koji tempo života ima, svakodnevnicu, dijagnozu i sl. Zamislite da za sve bolesti na ovom svijetu svi dobijemo jednu tabletu s istom dozom i koja jednako djeluje na svih. To bi bilo bi lijepo i jednostavno, kao i čarobna dijeta, ali nažalost to tako ne funkcionira.

Kada se uđe malo dublje u dijete, većina njih izbacuje cijele grupe namirnica. Ono što nutricionizam kao znanost zagovara je baš suprotno, uvedite što više namirnica u svoj život.

Izbacivanjem grupa namirnica možete ozbiljno narušiti svoje zdravlje, i to nikako ne smije biti preporuka, osim kod ozbiljnih alergijskih reakcija ili bolesti.

Ponekad je potrebna vođena redukcijska dijeta, obavezno pod stručnim nadzorom. No, dijeta može biti samo prvi korak u postizanju ciljeva. Kako bi se pravilno odradila transmisija na dugoročne ciljeve, bez povratka na staro stanje, potrebno je osvijestiti probleme koji su doveli do postojećeg stanja, te oformiti dugoročne planove uz stručnu pomoć nutricionista. 

Puno je knjiga napisano o tome kako su ugljikohidrati loši. No radije se pitajmo kakvo je naše ponašanje?

Kada pričamo o problemima s prehranom, naše ponašanje je često da određenu grupu namirnica (makronutrijenata) konzumiramo u prevelikim količinama, s druge strane ne koristimo njezinu namjenu.

Ugljikohidrati su izvor energije u organizmu, a mi ne koristimo tu energiju razmjerno količini koju smo unijeli, ne potrošimo ju. Možemo li zaista okriviti taj vanjski faktor (ugljikohidrat) za sve naše probleme i jade?

Isto pitanje možemo postaviti kada pričamo i o druga dva makronutrijenta- mastima i proteinima

Svaka namirnica ima svoju dobrobit za naše tijelo, pitanje je količine i omjera. Svi znamo da je ananas zdrav, no ako ga jedete svaki dan u velikim količinama, to nije zdravo. Ali to ponašanje ne umanjuje zdravstvenu i nutritivnu vrijednost jednog ananasa. Tako je i za bilo koju drugu namirnicu.

Najveća greška koju možemo napraviti je da jednu lošu naviku (pretjerana konzumacija), zamijenimo lošom odlukom (zdravstveno neopravdano izbacivanje grupe namirnica).

Zapravo, obje imaju loš efekt na naše zdravlje, s time da je druga često dugoročno neodrživa, te nas vraća na početni problem, umjesto obećanoga rješenja.

Alergije na hranu i intolerancije na hranu su slične, ali nikako ne i iste.

Alergija na hranu je imunološki odgovor koji se javlja kao odgovor na određenu namirnicu, odnosno njene proteine. Odgovor se javlja u obliku IgE antitijela.

Intolerancija na hranu je osjetljivost probavnog sustava na određenu namirnicu. Uzrok tome može biti zaista različit, od toga da nema dovoljno enzimskog kapaciteta za razgradnju namirnice, ali i zbog patoloških reakcija na neke uobičajeno prisutne tvari u namirnici.
Stav struke je da je vrlo teško odrediti koja hrana uzrokuje pojavu intolerancije.
Postoje testovi intolerancije, no isti nisu priznati od različitih mjerodavnih zdravstvenih organizacija- American Academy of Allergy and Clinical Immunology; European Academy of Allergy and Clinical Immunology; UK House of Lords Science and Technology.
Sve navedene institucije navode i imaju isti zaključak- IgG i subklase IgG imunoglobulina nemaju kliničke relevantnosti, nisu potvrđeni i stoga ih treba izbjegavati.
Ja se osobno priklanjam stavu struke i smatram da za sada ovi testovi ne daju odgovor na pitanje o intoleranciji na hranu.

Gluten je protein koji je prirodno prisutan u pšenici, raži, ječmu i zobi.

I pravo pitanje bi bilo je li gluten štetan?
Zadnja dva desetljeća je na tapeti kao nešto jako štetno. Dopustilo se da se od jednog proteina napravi smrtnog neprijatelja i krivca za sve nedaće svijeta. Od nadutosti do autizma- kao čarobno riješenje se propagiralo izbacivanje glutena iz prehrane- često pogrešno ili površno prenoseći znanstvene studije, što im je u očima običnog čitača davalo legitimitet.

No, stvari treba gledati u kontekstu i ništa nije crno bijelo. Da, gluten može bit poguban- za dijagnosticiranog celijakičara. Ali nemaju svi celijakiju! Iako teška i ozbiljna autoimuna bolest, ona je prisutna tek u 3% populacije (prema Hrvatskom društvu za celijakiju). Postoji i intolerancija na gluten, zaista nekim ljudima smeta, ali opet, ne smeta svima. S obzirom na nepouzdane testove za intoleranciju, kroz razgovor sa klijentom o toj problematici nutricionist  donosi zaključke, jer bez obzira na simptome, uzroci smetnji mogu biti zaista široki. Ali često su i nepostojeći, odnosno osoba je podložna trendu i utjecaju okoline, pa to treba osvijestiti kod klijenta.

Izbaciti gluten iz prehrane zahtjeva izbacivanje jako velike grupe namirnica što dugoročno neminovno odvodi u deficit pojedinih elemenata. Ako je to zaista neizbježno, treba puno znanja i pažljivog promišljanja prehrane, da osoba ne dođe do momenta gdje je izbacivanje glutena veći gubitak, nego dobit za organizam.

Nutricionizam u poslovnom svijetu je nešto što će sve više dobivati na važnosti.

Razlog tome je što nutricionizam može biti dodana vrijednost različitim industrijama (prehrambena industrija, turizam, maloprodaja prehrambenih proizvoda itd.).

Danas "zdravu policu" ima gotovo svaki dućan. Pravila su poznata- red domaćih proizvoda, red bez- gluteinskih proizvoda, red bio-eko certificiranih proizvoda. Čemu onda angažirati nutricionista? Odgovor je jednostavan- pomoći će Vam da se izdvojite od konkurencije!
Jedan lanac maloprodaje može profitirati ako angažira nutricionista da napravi provjeru proizvoda na policama ili odradi edukaciju zaposlenika, sve sa krajnjim ciljem povećane prodaje. Vaša zdrava polica može biti prilagođena Vašim kupcima, a Vaši zaposlenici educirani da bi iste mogli bolje prezentirati/ prodati.
Vaši će kupci primijetiti razliku.

Nutricionizam u turizmu je svakako dodatna vrijednost koja će kroz gastronomiju i aktivnosti vezane u prehranu povećati razinu usluge svakom hotelu/restoranu. Nutricionist će Vam kroz svoje usluge konzultacija o nutritivnim vrijednostima hrane i specifičnim vidovima prehrane, izrade edukativnih radionica za goste u sklopu hotelske animacije ili nutricionističkih usluga samim gostima, pomoći da ispričate svoju priču na jedinstven način, i ponudite gostu doživljaj zbog kojeg će se uvijek rado vraćati.

S druge strane, potreba za nutricionizmom je više nego nužna u školstvu i zdravstvu, i ostalom neprofitnom sektoru, kako bi se postigla dugoročna dobit za cijelu zajednicu.

Edukacija o važnosti pravilne prehrane se pokazala ključnim faktorom kod planova dugoročnog smanjivanja "pošasti modernog doba"- pretilosti, dijabetesa, kardio-vaskularnih bolesti itd., te povećanja kvalitete života u zajednici.
Usluge nutricionista se mogu koristiti kod izrade raznih edukacija (od vrtića i škola do udruga umirovljenika), uvođenja zdravije prehrane u škole do konzultacija kod izrađivanja dugoročnih zdravstvenih planova pri državnim institucijama.